RCMS Research Chair in Meat Safety

Alexandre Thibodeau

Foodborn pathogens study and their relationships with animal gut microbiota

My research focuses on the bacterial foodborne pathogen Campylobacter jejuni as well as on the ecology of the bacteria that inhabit the chicken intestine. C. jejuni can sicken humans by causing enteritis that may last up to 7 days! Often, chicken contaminated meat products are the culprits to be incriminated. It therefore is crucial to eliminate or reduce C. jejuni colonisation of the chicken gastrointestinal tract to avoid it from reaching the consumer. This is why I am researching not only C. jejuni itself but also all other bacteria that cohabit with it. I am studying how these neighboring bacteria can influence C. jejuni chicken colonisation and how they change when the foodborne pathogen is introduced or how they evolve when the method of rearing chicken is altered, like for example, when the chicken feed is modified with essential oils or organic acids.
 
Read more

postdoctorat in veterinary science, animal health and food safety option

Supervisor: Ann Letellier

Academic Background : Bachelor's degree in biology, microbiology option

master in veterinary science, microbiology option 

PhD in veterinary science, microbiology option 

 

Awards:

  • 2014 : MITACS accélération, partenaire industriel : Vétoquinol
  • 2012 : Bourse de la cité de la biotechnologie (Ville de St-Hyacinthe)
  • 2012 : 2e prix pour la meilleure conférence. 5e symposium du CRIP, Saint-Hyacinthe, Canada
  • 2011 : Bourse de congrès (Maroc) FRQNT-CRIPA
  • 2008 : Faculté de médecine vétérinaire : excellence au doctorat

Scientific publications:

Scientific articles

  • Trigui H., A. Thibodeau, P. Fravalo, A. Letellier, S. Faucher. Survival in water of Campylobacter jejuni strains isolated from the slaughterhouse. Springerplus. 2015 Dec 22; 4 : 799.
  • Thibodeau A., P. Fravalo, É. Yergeau, J. Arsenault, L. Lahaye, A. Letellier. (2015). Chicken caecal microbiome modifications induced by Campylobacter jejuni colonization and by a non-antibiotic feed additive. PLoS One. Jul 10;10(7) : e0131978.
  • Thibodeau A., P. Fravalo, E.N. Taboada, S. Laurent-Lewandowski, É. Guévremont, S. Quessy, A. Letellier. Extensive characterization of Campylobacter jejuni chicken isolates to uncover genes involved in the ability to compete for gut colonization. BMC Microbiology. 10(15) : 97. Highly Accessed.
  • Thibodeau A., P. Fravalo, R. Gauthier, É. Guévremont, N. Bergeron, S. Laurent-Lewandowski, S. Quessy, M. Boulianne, A. Letellier. Modification of Campylobacter jejuni broiler colonization by a feed additive composed of encapsulated organic acids and essential oils. Journal of Agricultural Science and Technology A. 4(10) : 853-864.
  • Thibodeau A., P. Fravalo, P. Garneau, l. Masson, S. Laurent-Lewandowski, É. Guévremont, S. Quessy, J. Harel, A. Letellier. Distribution of colonization and antimicrobial resistance genes in Campylobacter jejuni isolated from chicken. Foodborne Pathogens and Disease. 10(4) : 382-391.
  • Thibodeau A., P. Fravalo, S. Laurent-Lewandowski, É. Guévremont, S. Quessy, A. Letellier. Presence and Characterization of Campylobacter jejuni from Québec organic chickens productions. Canadian Journal of Veterinary Research. 75(4) : 298-307.
  • Thibodeau A., S. Quessy, É. Guévremont, A. Houde, E. Topp, S. Diarra, A. Letellier. Antibiotic resistance in Escherichia coli and Enterococcus spp. isolates from commercial broiler chickens receiving growth-promoting doses of bacitracin or virginiamycin. Canadian Journal of Veterinary Research. 72(2) : 129-136.

Communcations

Guest lecturer

  • Thibodeau A., P. Fravalo, E.N. Taboada, A. Letellier. Campylobacter jejuni and chicken colonisation: different strains, different abilities. Clinical Microbiology, octobre 2016. Rome, Italy.
  • Thibodeau A. Salmonella and Campylobacter, farm control strategies in poultry production. Jefo poultry tour (2014), Saint-Hyacinthe, Canada
  • Thibodeau A. Contrôle de Salmonella chez le porc et de Campylobacter chez la volaille : impact de la texture/granulométrie de l’aliment et de l’ajout d’additifs naturels. Intégrer des ingrédients novateurs en alimentation porcine et avicole (2014), Drummondville, Canada.
  • Thibodeau A. Où en sommes-nous dans le contrôle de Campylobacter jejuni chez la volaille. Journée de l’AVIA (2013), Saint-Hyacinthe, CanadaThibodeau A. Contrôle de Campylobacter jejuni : de la ferme à la table. Fondation Initia (2013), Saint-Hyacinthe, Canada
  • Thibodeau A. Reducing Campylobacter: an integrated approach. Canadian Meat Council Technical Symposium on Pathogen Reduction (2011), Toronto, CanadaThibodeau A. Understanding Campylobacter. Canadian Poultry and Egg Processor Council 2011 Convention, St-John's, Canada

Oral communications

  • Thibodeau A., P. Fravalo, É. Yergeau, J. Arsenault, L. Lahaye, A. Letellier. Modification of the chicken cecal microbiome by Campylobacter jejuni colonization and by a feed additive. Symposium on Gut Health in Production of Food Animals 2014, St.Louis, États-Unis.
  • Thibodeau A., P. Fravalo, L. Lahaye, M. Boulianne, J. Arsenault, É. Yergeau, A. Letellier. Microbiote cæcal du poulet : effet de la présence de Campylobacter jejuni et de stratégies alimentaires de contrôle. 1er Symposium annuel du CRIPA (2014), Saint-Hyacinthe, Canada.Thibodeau A., S. Laurent-Lewandowski, É. Guévremont, S. Quessy, A. Letellier. Lack of correlation between Campylobacter jejuni in vitro phenotypic properties in field isolates. 5e symposium du CRIP (2012), Saint-Hyacinthe, Canada. Award : best conference, 2nd place, 500 $ (CA)
  • Thibodeau A., J. Harel, P. Garneau, É. Guévremont, S. Quessy, S. Laurent-Lewandowski, P. Fravalo P, L. Masson, A. Letellier. Microarray characterization of Campylobacter jejuni genes involved in colonization and antimicrobial resistance of broiler chickens.4ième symposium du CRIP (2011), Saint-Hyacinthe, CanadaThibodeau A., J. Harel, P. Garneau, É. Guévremont, S. Quessy, S. Laurent-Lewandowski, P. Fravalo P, L. Masson, A. Letellier. Développement d’une puce à ADN pour l’étude de gènes associés à la colonisation du poulet par Campylobacter jejuni. 5e Colloque International Francophone de Microbiologie Animale (2011), Marrakech, Maroc
  • Thibodeau A., A. Fugère, É. Guévremont, S. Quessy, S. Laurent-Lewandowski, P. Fravalo P, A. Letellier. Caractérisation d’isolats de Campylobacter jejuni provenant de poulets du Québec. ACFAS (2010), Québec, Canada
  • Thibodeau A., M. Boulianne, S. Quessy, A. Letellier. Impact of antimicrobial agents use in poultry and investigation of the relationship between virulence and antimicrobial resistance in Salmonella and Campylobacter jejuni isolates. Poultry Industrial Council Research Day (2009), Guelph, Canada
  • Bélanger M., P. Fravalo, R. Gauthier, A. Letellier, G. Roch, J. M. Repérant, A. Thibodeau, M. Boulianne. Mise au point d’un modèle d’infection expérimentale d’entérite nécrotique chez le poulet de chair. 4e Colloque international francophone de microbiologie animale (2008), Saint-Hyacinthe, Canada
  • Tran Thi Quynh L., M. Boulianne, A. Letellier, A. Desrosiers, A. Thibodeau, S. Quessy. Étude de la réponse immunitaire de la poule pondeuse suite à la vaccination avec des bactérines de Salmonella Enteritidis. 4e Colloque international francophone de microbiologie animale (2008), Saint-Hyacinthe, Canada
  • Thibodeau A., S. Quessy, É. Guévremont, A. Houde, E. Topp, S. Diarra, A. Letellier. Utilisation de bacitracine et de virginiamycine comme promoteurs de croissance chez les poulets de gril : Effet sur la performance et l’antibiorésistance. 4e Colloque international francophone de microbiologie animale (2008), Saint-Hyacinthe, Canada

Posters

  • Thibodeau A., P. Fravalo, A. Letellier. Effect of organic selenium on chicken intestinal health and C. jejuni carriage. Symposium on Gut Health in Production of Food Animals 2015, Kansas City, États-Unis.
  • Soumaila Garba A., A. Thibodeau, A. Perron, S. Laurent-Lewandowski, A. Letellier, P. Fravalo. Contrôle de Campylobacter jejuni chez le poulet à griller : utilisation de poudre de jaunes d’œufs potentialisés.2ième Symposium du CRIPA, Saint-Hyacinthe, Canada, 2015-05-21
  • Soumaila Garba A, A. Perron, A. Thibodeau, S. Laurent-Lewandowski, A. Letellier, P. Fravalo. Contrôle de Campylobacter jejuni chez le poulet à griller : utilisation de poudre de jaune d’oeuf. 1er Symposium du CRIPA, Saint-Hyacinthe, Canada, 2014-06-03Thibodeau A., P. Fravalo, S. Laurent-Lewandowski, N. Bergeron, É. Guèvremont, S. Quessy, M. Boulianne, L. Lahaye, A. Letellier. Following Campylobacter jejuni colonization with the use of the high resolution melt analysis of the flaA gene. 6e symposium annuel du CRIP, Saint-Hyacinthe, Canada, 2013-05-07
  • Thibodeau A., P. Fravalo, P. Garneau, L. Masson, S. Laurent-Lewandowski, S. Quessy, É. Guèvremont, J. Harel, A. Letellier. Les caractérisations phénotypique et génotypique de souches de Campylobacter jejuni suggèrent que la résistance à l’arsenic ainsi que le système de restriction modification de type I pourraient être impliqués dans la colonisation cæcale du poulet. Journée de la recherche de la Faculté de médecine vétérinaire, Saint-Hyacinthe, Canada, 2012-10-14
  • Thibodeau A., P. Fravalo, S. Laurent-Lewandowski, N. Bergeron, É. Guèvremont, S. Quessy, M. Boulianne, R. Gauthier, A. Letellier. An encapsulated blend of essential oils and organic acids used as feed additive lowers broiler chicken Campylobacter carcass contamination without any beneficial effect in the caecum. Canadian Campylobacter Workshop, Ottawa, Canada, 2012-10-24
  • Thibodeau A., J. Harel, P. Garneau, É. Guévremont, S. Quessy, S. Laurent-Lewandowski, P. Fravalo P, L. Masson, A. Letellier. Microarray characterization of Campylobacter jejuni genes involved in colonization and antimicrobial resistance of broiler chickens. CHRO Vancouver 2011, Vancouver, Canada, 2011-08-28Thibodeau A., J. Harel, P. Garneau, É. Guévremont, S. Quessy, S. Laurent-Lewandowski, P. Fravalo P, L. Masson, A. Letellier. Étude d’isolats de Campylobacter jejuni isolés du poulet à griller. Journée de la recherche de la Faculté de médecine vétérinaire, Saint-Hyacinthe, Canada, 2011-03-10
  • Thibodeau A., É. Guévremont, S. Quessy, S. Laurent-Lewandowski, P. Fravalo, A. Letellier. Caractérisation d’isolats de Campylobacter jejuni provenant de poulets biologiques du Québec. 3e Symposium annuel du CRIP (2010), Saint-Hyacinthe, Canada, 2010-05-10Thibodeau A., É. Guévremont, S. Quessy, A. Letellier. Étude de l’antibiorésistance chez Campylobacter jejuni. Journée de la recherche de la Faculté de médecine vétérinaire (2009), Saint — Hyacinthe, Canada, 2009-02-26
  • Thibodeau A., S. Quessy, É. Guévremont, A. Houde, E. Topp, S. Diarra, A. Letellier. Antibiotic Resistance in Escherichia coli and Enterococcus spp. Obtained from Commercial Broiler Chickens Receiving Growth-Promoting Doses of Bacitracin or Virginiamycin. Americain Society for Microbiology, 107th General Meeting, Toronto, Canada, 2007-05-21

 


Décembre 2007

Master grade in veterinary science, microbiology option

Mai 2014

PhD grade in veterinary science, microbiology option


Current situation: Postdoctorant researcher at RCMS